Uchyłki jelita grubego – co najlepiej jeść?

Ludzie zmagają się z różnymi schorzeniami, niektóre z nich są bardziej poważne, inne zdecydowanie mniej. W przypadku uchyłków jelita grubego warto jak najszybciej udać się do specjalisty, ale też przejść na specjalistyczną dietę. Odpowiednich produktów spożywczych nie powinno się wybierać w pojedynkę, warto skonsultować to z lekarzem oraz sprawdzonym dietetykiem. Dzięki temu można zapobiec rozwojowi takiej dolegliwości.

Uchyłki jelita grubego – co to takiego jest?

Choroba uchyłkowa jelita grubego występująca u ludzi jest najczęściej skutkiem nieprawidłowej diety, a więc przede wszystkim wtedy, gdy w diecie nie ma zbyt dużej ilości błonnika. Dochodzi wtedy do bardzo częstych stanów zapalnych w jelicie, które są bardzo trudne do szybkiego wyeliminowania. Tworzą się swego rodzaju wgłębienia, w których narasta zalegająca tam treść pokarmowa. Stany zapalne mogą okazać się bardzo bolesne i nieprzyjemne, zwłaszcza dla osób młodych i tych w podeszłym wieku. Warto więc jak najszybciej im zaradzić. Rozwiązaniem problemu będzie przejście na odpowiednią dietę.

Na jaką dietę warto się zdecydować?

Wiele osób zastanawia się nad tym, co najlepiej jeść przy uchyłkach jelita grubego. Przede wszystkim powinny to być produkty bogate w błonnik, a więc:

  • orzechy,
  • kasze,
  • ryż,
  • owoce (o dużych pestkach),
  • warzywa,
  • płatki zbożowe.

Warto włączyć jak najwięcej tego typu produktów spożywczych do swojej diety, a stan zdrowia pacjenta może się gwałtownie poprawić. Uchyłki jelita grubego utrudniają swobodne wypróżnianie, powodują dolegliwości żołądkowe i częste bóle brzucha. Powoduje to spory problem z prawidłowym funkcjonowaniem, m.in. na lekcjach wychowania fizycznego lub też podczas realizowania kolejnych aktywności fizycznych.

Zapalenie uchyłków jelita grubego nie musi być jednak groźne, wystarczy dostosować się do zaleceń profesjonalnego dietetyka, aby mieć pewność, że takie stany zapalne w końcu ustaną. Co za tym idzie, należy otworzyć się na takie produkty jak:

  • jajka gotowane na miękko,
  • oliwa z oliwek,
  • mus jabłkowy,
  • cynamon,
  • ziemniaki gotowane na parze,
  • brokuły,
  • puree z warzyw.

Jest tego naprawdę sporo, dlatego też nie będzie żadnych problemów z urozmaiceniem swojej dotychczasowej diety. W diecie nie powinno zabraknąć również dużej ilości wody. Na uchyłki jelita grubego warto też stosować olej lniany i siemię lniane.

Uchyłki jelita grubego – czego warto unikać?

Przy uchyłkach jelita grubego należy unikać wielu produktów spożywczych, w tym fig, malin oraz truskawek, ponieważ wszystkie te owoce posiadają w sobie małe pestki, które mogą potem zalegać w wyżej wspomnianych wgłębieniach, w których gromadzi się treść pokarmowa. Warto unikać również produktów smażonych i jadanych na surowo. Co najważniejsze nie można się również objadać, dlatego trzeba pilnować tego, aby posiłków w ciągu jednego dnia było maksymalnie pięć. Nie powinny być one również zbyt obfite. Pilnowanie zaleceń i dbanie o dietę pozwoli na szybkie wyeliminowanie schorzenia.